EFT a TFT

Jsem člověk, co potřebuje fakta, než něco zkusí. Také jsem musela odložit předsudky. A víte co? Já na sobě vidím měřitelné výsledky, stejně jako lidé, kteří prošli studiemi, které se k EFT a TFT vázaly. Proto v tomto krátkém článku popisuji jak EFT a TFT může změnit náš život. Osobně ho dělám každý den dle potřeby. Nemusí mě při tom nikdo vidět, když nebudu chtít.

Prokazatelná fakta o EFT a TFT


1. Fakt - Obě metody snižují hladinu stresového hormonu kortizol až o 37% (změřeno z odebraných vzorků před a po terapii na dostatečně velkém množství zapojených)

2. Fakt - Snížením Kortizolu dochází ke snížení stresu v celém organizmu, sníží se zánětlivé reakce v těle a celkově se zlepší imunitní systém až o 115% (To je divné co? wink)

3. Fakt - Do studií byli zapojeni i veteráni a lidí po těžkých úrazech, kdy jim zůstaly těžké bolesti, na které jim nezabíraly léky. U těchto lidí došlo prokazatelně ke snížení bolesti v rozmezí od 30 do 57%. Snížení bolesti není trvalé, ale po cca 20 minutách terapie vydrží snížení bolesti od 30 do 120 minut.

4. Fakt - Se sníženými stresovými hormony se sníží i další hormony, zklidní se organizmus a tím i vysoký krevní tlak, až o 8%. Všechno si můžete najít...

5. Fakt - Sníží se touha po jídle. Dle respondentů až o 74%. Nejste tolik nervózní, máte nejen nižší spotřebu paliva, ale nemáte ani potřebu stres zajídat. Osobně jsem přestala mít chutě na sladké.

6. Fakt - Obě metody dokáží snížit, zlepšit a v některých případech zcela odstranit projevy úzkostí, panických stavů, PTSD, deprese.

7. Fakt - Stačí vám 2 - 3 sezení, kdy s terapeutem najdete tzv. jádro pudla a nastavíte vhodnou frázi nebo vzorec pro terapii. Poté to zvládnete sami. To je super ne?

8. Fakt - Někdy se podaří odblokovat již na těch prvních sezeních problém zcela. Jindy je třeba ho rozebrat do detailů a dělat terapii na každý detail, který se toho týká a zpracovat to krok za krokem. To záleží na ochotě klienta se otevřít a na ochotě terapeuta poslouchat a číst mezi řádky. Hlavně to záleží na ochotě klienta pracovat na sobě i mimo terapeutickou místnost.

9. Fakt - Terapeut se při EFT ani TFT vůbec nemusí dotýkat klienta. Pouze klienta učí, vede a klepe si s ním. Terapie je tedy prospěšná pro obě strany ;)

10. Fakt - U EFT se zpravidla určí dvě až tři fráze, které se opakují. Tzn., že u EFT se poklepává na předem dané body a mluví. U TFT se pouze plní daný vzorech poklepů bez řeči. Dochází k myšlenkovým pochodům pouze v hlavě klienta.

 

Co vidím na sobě?

Mám chytré hodinky Fitbit Versa 2. Na mé měření stačí krásně. Naučila jsem se, za ta léta co je mám, sledovat řadu hodnot, dle kterých jde hodnotit stres a zdraví.  Pro mě jsou důležité tyto hodnoty:

HRV (variabilita srdečního tepu)

HRV udává variabilitu doby mezi jednotlivými údery srdce. Tuto hodnotu u mě nejvíce ovlivňuje stres, potom, alkohol, spánek, hormonální výkyvy, nemoc. V kostce lze říci, že čím vyšší je hodnota HRV, tím lépe na tom jsme. Mé HRV hodnoty byly vždy v domácím prostředí v rozmezí od 21 do 45. Na dovolené jsou mé hodnoty vždy výrazně vyšší. Dostanu se na hodnoty nad 50. Max. hodnota letošního léta byla 109. Také jsem nestíhala zírat.  Již poslední dva dny dovolené mi HRV zase kleslo k 29. Díky EFT jsem se dostala v domácím prostředí na hodnoty od 50 do 72. Což se nemusí zdát, ale je to opravdu velký rozdíl.

 

Dechová frekvence

Dechová frekvence představuje počet dechů za minutu. Tělo si dechovou frekvenci přizpůsobuje dle potřeby. Ve stresu, nemoci, hormonálních změnách je dechová frekvence vyšší. V průměru se odchyluje o jednotku až dvě. Ve stresu, nebo při nemoci mám dechovou frekvenci 14 někdy 15. V klidu ji mám 12 - 13. Platí, že čím nižší tím lepší.

 

Srdeční tep v klidu

Srdeční tep v klidu je velmi důležitým faktorem v porovnání s HRV. Udává počet úderů za minutu, když jsme v klidu a bez námahy. Z pravidla se pohybuje v hodnotách 60 - 100. U mě v běžném režimu bez EFT jsou hodnoty 70 a výš. Což je hodně. Při intenzivním zapojení EFT se dokáži dostat na 63. Zde platí opak toho jako u HRV, čím nižší hodnota tím lépe.

 

Proč jsem začala své hodnoty tolik sledovat?

Od dětství špatně spím. Mám těžké noční můry, kdy křičím ze spaní a volám ze snu vědomě o pomoc. O tom budu psát zase jinde. Od mala jsem také byla velmi úzkostná, měla řadu fobií a strachů. Také jsem měla panické ataky, ale to jsem zjistila až zpětně v dospělosti, když jsem začala podrobně poznávat své problémy do hloubky. Manžel mi pořídil hodinky, protože úplně nevěřil, že vnímám svůj spánek a jeho hloubku, správně. Hodinky mu to potvrdily. Pokud se dostanu s hlubokým spánkem nad 50 minut, je to dobrá noc. 

Hodnoty kolem srdce jsem ze začátku sledovala v souvislosti se svou dietou, kterou jsem začala držet, kvůli zdravotním problémům. Začala jsem objevovat vliv alkoholu a kofeinu na tyto hodnoty. Potvrdila jsem si, že Kofein zhoršuje mé panické stavy a úzkosti, úplně mi rozbourává i ten zbytek spánku, který mám. Až později jsem se začala zabývat výše uvedenými hodnotami pro pracování se stresem, úzkostmi a panickými atakami. Naučila jsem se různé techniky dýchání, při panickém stavu. Naučila jsem se vědomé odvádění pozornosti a zklidnění.

S EFT jsem koketovala poměrně dlouhou dobu. Za začátku mi pomáhalo hlavně psychicky. Přenesla jsem se přes počáteční fráze a začala při EFT cvičení rozebírat detaily svých problémů. Díky tomu jsem si uvědomila a zpracovala spoustu pocitů, o kterých jsem ani nevěděla, že je mám. Když jsem si vyřešila, to co mě nejvíc pálilo, začala jsem více sledovat své hodnoty. To, že se vám uleví psychicky je jedna stránka věci, ale mě zajímalo, jak to vidí moje tělo. Začala jsem sledovat, jak dlouho si dělám EFT v porovnání s hodnotami.  Za mě, se to projeví a je to znát. Je to znát i ve chvíli, kdy se dostanu pod tlak. Hodnoty se změní, ale už se nevrací k tomu, co bylo na začátku a zase se vrací zpět do klidové roviny o dost rychleji. Co mě překvapilo je fakt, že ještě před nějakým časem bych nemohla mluvit o některých tématech, aniž by se mi klepala brada. Dnes mohu mluvit otevřeně, bez zbytečných emocí, které mě vysávaly a držely ve střehu v udržení masky zdánlivé pohody pro okolí.