EFT a TFTKdyž jsem narazila prvně na videa s EFT přišlo mi to zvláštní. Lidé si ťukali na různé části těla a u toho něco říkali. Ovšem internet je mocný a přehazoval mi tato videa stále častěji. Začala jsem tedy pátrat a k mému překvapení jsem zjistila, že obě tyto metody mají slušné výsledky, podložené řadou dobře provedených studií. Pár týdnů jsem věnovala pročítání studií, koukání na videa, zjišťování podrobností.  

 

Data mluví jasně. V podstatě se jedná o kombinaci akupresury a psychologie. Metoda je založena na poklepávání na akupresurní body v kombinaci s předem vytvořenou frází na míru. Je dokázáno, že poklepem na tyto body se snižuje hladina kortizolu, který je stresový. Snížení je možné až o 37%. Zlepší se imunita, což bylo testováno na desítkách lidí. Sníží se úroveň bolesti. Zlepší se projevy úzkostí, deprese, PTSD a jiných psychických onemocnění. Dokonce se může snížit vysoký krevní tlak. Sníží se chutě na jídlo. Zároveň se člověk vypořádá se svými blokovanými pocity a traumaty. Pokud se terapie provede dobře a dostane se opravdu do hloubky, je možné řadu starých potlačených, nebo silně pociťovaných traumat zcela zpracovat a vyrovnat se s nimi. EFT a TFT jsou nenásilné metody terapie. Je možné je kombinovat s dalšími terapiemi. S Journal terapií, KBT, NLP a dalšími.  

 

Data ze studií mě přesvědčila. Zjistila jsem, že existují i aplikace na toto téma. Stáhla jsem tu s nejlepším hodnocením od Nicka Ortnera a začala jsem zkoušet s tou aplikací. Pokud chcete dělat, něco bez znalosti pozadí, je to vhodná cesta. Bohužel je aplikace pouze v angličtině. Já ovšem potřebuji znát i pozadí a mechanismus toho, jak to má fungovat. Dost věci analyzuji. Přihlásila jsem se do pár skupin, zjišťovala, co a jak a pustila jsem se do toho takříkajíc od píky.  

 

Najít akreditovaný kurz, který umožňuje poté praktikovat EFT i TFT tapping terapii a je takto komplexní, bylo obtížné. Když jsem narazila na kurz od Grahama Nichollse, bylo to jasné. Byl to zajímavý online kurz nabitý informacemi, osobními zkušenostmi a praktickými cvičeními. Když jsem dokončila, ze zvědavosti, první část, musela jsem si dokončit i tu pokračující a navazující kurz EFT v kombinaci s Ho'oponopono. Stálo to za to od začátku do konce. Jsem ráda, že jsem se do toho pustila a mohu tím nyní pomáhat ostatním.  

Přestože byly všechny kurzy v anglickém jazyce, zvládla jsem je bez větší jazykové bariéry i se svou úrovní angličtiny.

Odkaz na studie:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6381429/